Thursday, January 28, 2010


Perlukah baby kita guna walker?..

Percayakah teman2 semua bahawa...

Baby yg sering menggunakan walker akan mengalami mslh kurang fokus dan indirectly akan lemah dlm subject Mathematic..

Benarkah...???

Apa pandangan teman2 semua...???

Mmm... mamaeja saje tgk2 info kat internet... biar betul?...

terkejut jugak pada mulanya..antara percaya dan tidak....

yela, camne pulak naik walker leh lemah focus n matematik kan...

yela, kalau dah mungkin malas belajar, x tumpu, mengantuk dlm kelas,makan x betul..

.itu yelah lemah kan... ini, naik walker?...

apa kaitannye?...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

1. sbb setiap pergerakan dr bayi seperti meniarap,menjulur,merangkak dan seterus nye adalah aturan kehidupan yg ditentukan oleh Allah..jd setiap yg dijadikan Allah pasti ade kepentingan n kelebihan nye..

2. bg bayi yg sering naik walker,secara tak langsung,dia akan cepat berjalan & kurang merangkak or yg len2..betol tak..???so, da ade 1 kekurangan drpd kelebihan n kepentingan yg Allah berikan secara semulajadi..

3. perasan tak kite klu bby yg sedang menjulur or merangkak lg peka dan alert terhadap benda2 kecik...amik dan terus masuk mulut,,kite yg da tue ni pun tak nmpk,tp bby boleh nmpk,,ni la yg dikatakan fokus...so,indirectly..klu fokus da kurang..camner nk catch up math yg penuh dgn number n memerlukan fokus yg tinggi...????

tp,macammana pulak baby yg mase kecik dia tak merangkak pun..bkn sbb dia nek walker..tp mmg dia tk merangkak..1 ari je merangkak n trus berjalan..so,perlukah kite ajar ank2 nek walker lg.. ?!

maklumat lanjut leh baca kt sini...http://www.pekanrabu.biz/hal-keluarga-dan-anak-anak-f15/perlukah-baby-kite-guna-walker-t206.htm



p/s : gambar hiasan..

2 comments:

Hanna said...

Saya pun dengar fakta ni.saya pun tak pernah ajar Khayra naik walker jauh sekali belikan.sebabnya sy nak Khayra explore sendiri kebolehan dia.alhamdulillah,umo 10 bln Khayra dh bole jln.

kt sini sy perhatikan yg baby xnaik walker berusaha mcm mana nak pegi ke arah objek yg dia nk pegang.kt situ kita nmpk baby yg dh boleh berdiri akan mula menggerakkan kaki dia sedaya upaya untuk ke brg yg dia nk ambik tu.

kalau naik walker,baby dgn mudah dpt pegi kemana dia nak.so kt situ dia akn bergantung sepenuhnya kpd walker.tp kalau yg xde walker ni,dia akn berfikir nak cr jln bgaimana nk ke tmpt yg dia nk pegi.

lgpun sesetengah negara barat ada yg mengharamkan terus walker di pasaran mereka.sebab ada kemungkinan boleh membahayakan baby.just my 2 cent.sharing is caring and loving (^_^)

My Little Princess said...

tq hanna...

info ni baru saya dapat th...
klu dulu lagi saya th, tak belikan walker untuk syuhada ni...
dah la mahal, dekat rm200